Common Sense en weet wat je doet!

Gepost 2015/05/12

STRENGERE REGELS INTEGRITEIT GEMEENTE LAARBEEK

Op 12 mei 2015 bericht Binnenlands Bestuur op haar website het volgende bericht. Het betreft strengere regels betreffende integriteit in de gemeente Laarbeek (Gld). De kop is echter verleidelijk want er staat "Strengere regels". Ga je verder lezen dan kom je er vanzelf achter dat het gaat om 'Duidelijkere regels'. 

Er zijn in dit land nog genoeg integriteitsregels te vinden die verouderd zijn en leunen op de erfenis van Ien Dales. Maar regels zijn (gelukkig) geen normen. Betekent dit dat je als bestuurder vrijer bent in je handelen? Nee, luidt het antwoord. Van bestuurders wordt thans verwacht dat ze beter gaan nadenken wat hun handelen voor effect heeft binnen en buiten het domein waarvoor men werkzaam is. 'Rekenschap geven' maar misschien ook 'common sense' en normbesef zijn hierin sluitstukken die richting moeten geven aan bestuurlijk handelen. Hieronder tot slot nog even een gedeelte uit Binnenlands Bestuur van 12 mei 2015. En hulde aan Zaanstad die toch maar weer voor aan loopt als het gaat om Integriteit. 

Onduidelijke regels

Voor de raadsleden en het college geldt nu nog een gedragscode uit 2003. Uit een speciaal belegde thematische raadsbijeenkomst over bestuur en integriteit bleek dat die gedragscode onduidelijk was. Meerdere elementen bleken onlogisch of achterhaald. De nieuwe gedragscodes moeten volgens het college houvast bieden bij het bepalen en hanteren van integriteitsnormen. Ze kunnen zowel normen bevatten over hoe in een bepaalde situatie te handelen als regels over procedures die moeten worden gevolgd. Er komen nu aparte gedragscodes voor elk bestuursorgaan, omdat elk bestuursorgaan zijn eigen rollen en bevoegdheden kent. Bij het opstellen van de nieuwe gedragscodes heeft de code van Zaanstad als model gediend.